FőoldalOnline tanácsadás
 

Szendi Gábor klin. szakpszichológus

Berky Tamás pszichológus

Képzéseimről:

1973-ban programozói matematikusként végeztem, 1981-ben sikeresen befejeztem a MAFILM 3 éves Forgatókönyvíró iskoláját.

1993-ban kitüntetéssel végeztem el az ELTE BTK nappali pszichológia szakot. 1993 szeptemberétől 2007 áprilisáig a SOTE Magatartástudományi Intézetben dolgoztam kutatóként és az intézet szakambulanciáján pszichológusként. Időközben Neurolingvisztika Porgramozásból (NLP) practitioner szintű végzettséget szereztem, elvégeztem a hipnoterápiás és a családterápiás képzést is, s két és fél évet jártam a VIKOTE kognitív, viselkedésterápiás képzésére. 2004-ben klinikai szakpszichológusként kaptam diplomát.

Terápiás felfogásomról:

"A múlt elmúlt, a jövő még nincs, olyan lesz, amilyenné alakítjuk. De ehhez a jelenből kell kiindulnunk. Bármikor húzhatunk életünk folyásában egy vonalat, és elhatározhatjuk, hogy mostantól minden máskép lesz. Hogy ez meg is valósulhasson, ahhoz olykor nem árt egy kis segítség. Kedvenc mondásom: ma kezdődik életünk hátralévő része."

Nem vagyok híve a ma uralkodó "dinamikus" pszichoterápiáknak. Ezekben a terápiákban a fő hangsúly a múltbeli sérelmeken és traumákon van, s a pszichológusok spekulatív következtetéseket vonnak le múltbeli események és jelenlegi problémák, tünetek között. Én jelen- és megoldáscentrikus vagyok. A múlttal akkor fontos foglalkozni, ha a páciens ezt szükségesnek tartja. Természetesen a múlt formált minket olyanná, amilyenek vagyunk, de a problémáink itt és most vannak, ezeket tehát itt és most kell megoldani.

Sok éves tapasztalataim alapján sok probléma hátterében az áll, hogy az embereknél a neveltetésük, családi hátterük, személyiségük miatt bizonyos helyzetmegoldó vagy önszabályozó készségek hiányoznak.

Például, hogyan oldjunk meg helyzeteket, konfliktusokat, miként tudunk sikeresen (azaz célszerűen) kommunikálni, hogyan tudjuk magukban kezelni zavaró gondolatainkat, miként tudjuk magunkat megnyugtatni vagy rávenni valamire. Ezek gyakran aprónak tűnő hiányosságok, amelyek azonban hógolyóból lavinává nőhetnek, s az eredmény szorongás, depresszió, pánik, tönkrement házasság, kisiklott élet. Minél tovább görgetjük magunk előtt a problémáinkat, annál nagyobbra nőnek.

Közhelynek tűnik, de én komolyan gondolom: mindenkiben ott vannak a lehetőségek, csak sokszor a kishitűség, önbizalomhiány miatt az emberek nem mernek változtatni életükön, gondolkodásukon. Ahogy és amiben élnek, azzal elégedetlenek és ezért boldogtalanok, a változástól viszont tartanak.

Fontos az embert valóban egészként szemlélni, azaz a test-lélek kölcsönhatásait figyelembe venni. Nem hinném, hogy a testi betegségeket "be tudjuk vonzani", és hogy a lelki problémák, komplexusok lennének a fő okai organikus betegségeknek. A lelki tényezők természetesen sok funkcionális zavart képesek okozni (hasmenéstől a pánikrohamon és a pszichés meddőségen át a legyengült immunrendszerig, és az ebből következő betegségekig), de minden betegséget nem lehet és nem szabad a "lelki okok" kaptafájára húzni. A legtöbb organikus betegség az életmódból (a nyugati táplálkozásból, mozgáshiányból, vitamin- és ásványianyag hiányból) fakad, ezt természetesen lelki tényezők tovább ronthatják. A pszichoterápia keretében ezzel kapcsolatban is szívesen adok tanácsot, de senkire nem tukmálom rá a nézeteimet.

Szívesen kezelek depressziós, szorongásos problémákat, beleértve a pánikzavart is, foglalkozom a pszichés v. funkcionális meddőség megoldásával is. Párkapcsolati problémákban mindig csak az egyik féllel szoktam terápiát folytatni, mert véleményem szerint ez sikeresebb, mint a felszínesebb pár- vagy családterápia. Nem szoktam vállalni pszichotikus vagy kényszerbetegségben szenvedőket, mert ők speciális terápiát igényelnek.

Rendelőm a Belvárosban, az Astoriától 2 percre van. Egy terápiás ülés másfél órás.

Ha jobban meg szeretné ismerni gondolkodásomat, számos könyvem áll rendelkezésére.

Érdeklődni a gabor.szendi[kukacjel]gmail.com-on lehet. Leveleimet csak én olvasom.

Rendelés V. Semmelweis utca


 

 

 

 

 

 

}